Minder dopinggevallen in Nederlandse sport (2)

8 maart 2019 12:43:14

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De Dopingautoriteit heeft afgelopen jaar vijftien dopingovertredingen aangetroffen in de Nederlandse sport. Dat zijn er acht minder dan in 2017. Dertien keer ging het om een positieve dopingtest. De andere twee gevallen waren een poging tot manipulatie van een urinemonster en afwijkende waarden in het biologisch paspoort van een sporter.

,,Het lijkt erop dat het aantal opzettelijke overtredingen vermindert'', aldus voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit. ,,Dat hebben we goed in de hand. Laat ik daar onze aanpak maar de 'schuld' van geven. Het aantal onbedoelde overtredingen is wel nog altijd zorgelijk.''

De meeste overtredingen vonden in de vechtsport plaats: drie stuks. In het biljarten waren twee positieve gevallen. De andere dopinggevallen waren in de atletiek, basketbal, honkbal, krachtsport, motorsport, rugby, voetbal, volleybal, waterskiën en wielrennen.

Bijna alle dopingovertredingen zijn door mannen gemaakt. In één geval ging het om een vrouw. Bij drie van de vijftien gevallen heeft de dader direct een sanctieaanbod geaccepteerd. De Dopingautoriteit heeft in elf zaken aangifte gedaan bij de betreffende Nederlandse sportbond, die zich over de straf buigt. Eén dossier, uit de atletiek, is nog in behandeling.

De Dopingautoriteit voerde afgelopen jaar 3145 controles uit, waarvan het grootste deel als onderdeel van het nationale controleprogramma (2257). Het aantal controles is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2015 werden 2416 controles uitgevoerd, vorig jaar iets meer dan 3000.

Het aantal incorrecte 'whereabouts', gemiste controles, daalde van 46 naar 31. De dopingcontroleur trof de sporter dan niet op de vooraf opgegeven plaats aan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019