Atletiekfederatie handhaaft schorsing Russen (2)

11 maart 2019 12:05:07

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

MONACO (ANP/RTR) - Russische sporters mogen ook de komende periode niet meedoen aan internationale atletiekevenementen. De mondiale atletiekfederatie IAAF wil eerst de onlangs verzamelde informatie uit een dopinglaboratorium in Moskou inzien en ook eist de IAAF financiële compensatie voor de (juridische) kosten van de hele dopingkwestie. Zolang aan beide voorwaarden niet is voldaan, blijft de schorsing van de Russische atletiekfederatie (RUSAF) gehandhaafd.

Dat is de uitkomst van een tweedaagse bijeenkomst van de raad van bestuur van de IAAF in Doha, zei de Noor Rune Andersen, voorzitter van de taakgroep die de vooruitgang op dopinggebied in Rusland volgt.

Het Russische antidopingbureau Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport, met name bij de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji. WADA, het internationale antidopingbureau, hief in januari de schorsing op. Dat gebeurde na volledige inzage in de gegevens van het dopinglab in Moskou. Het WADA kreeg die informatie later dan afgesproken, maar zag geen reden Rusada opnieuw te schorsen. De IAAF zegt dat de gegevens nog door het WADA worden onderzocht.

,,Deze issues moeten eerst worden opgelost, pas dan zullen we serieus kijken naar het opheffen van de schorsing'', aldus Andersen.

De tijd voor de Russische atleten begint te dringen. In september zijn de wereldkampioenschappen in Doha. Russische sporters die hebben aangetoond nooit met doping te maken hebben gehad, mogen sinds 2015 wel onder neutrale vlag aan evenementen deelnemen.

De IAAF trekt al langer een eigen plan rond het Russische dopingschandaal. Zo stelde de atletiekfederatie een eigen, onafhankelijke werkgroep samen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019