Succes werkt als doping voor topfit Ajax

28 april 2019 09:30:00

AMSTERDAM (ANP) - Met alweer zestig duels in zijn benen verschijnt Daley Blind dinsdag in het nieuwe stadion van Tottenham Hotspur aan de aftrap voor de eerste aflevering van de halve finale van de Champions League. De 'Marathon Man' van Ajax is na een lang seizoen nog niet moe. Ook voor hem is succes de beste doping die er bestaat.

Erik ten Hag valt regelmatig in herhaling. Hoe kan het ook anders tijdens al die perspraatjes rond de vele wedstrijden van Ajax dit seizoen. Een van zijn stokpaardjes is dat zijn selectie meer dan elf basisspelers telt. In werkelijkheid valt dat wel mee. De coach kiest de laatste maanden vaak voor hetzelfde elftal. Met Joël Veltman, Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg heeft hij nog aardige vervangers voor handen. Als Ten Hag verder wil wisselen, dan moet hij al een beroep doen op Jurgen Ekkelenkamp, Dani de Wit, Noa Lang, Rasmus Kristensen en Daley Sinkgraven.

Belangrijk voor Ajax was dat de naar internationale maatstaven krappe selectie fit zou blijven. Dat was geen makkelijk opgave, want tien dagen na de WK-finale startte de club de Europese campagne al met een wedstrijd tegen Sturm Graz. ,,We zijn het hele seizoen al aan het monitoren", vertelt Ten Hag. ,,We hebben een medische staf en een performance-afdeling die nauw met elkaar samenwerken. Zijn doen fantastisch werk. Na iedere training en wedstrijd weten we precies hoe iedere speler er voor staat."

Meten is weten bij Ajax. Wie rust nodig heeft, slaat wel eens een training over of doet even rustig aan. ,,Ik pak wel eens een ijsbad om van pijntjes af te komen", vertelt de 32-jarige Lasse Schöne die ook al 51 duels heeft gespeeld. ,,Na het WK ben ik nagenoeg doorgegaan. We moesten de voorronden van de Champions League halen. Zo'n weekeinde vrij voor de Spurs uit komt ook mooi uit. Nu kunnen we weer. Nog vijf en hopelijk zes finales."

Nicolás Tagliafico vierde na het WK ook nauwelijks vakantie. Ook al zou de Argentijn het willen, hij kan niet eens op negentig procent spelen. Daarom stuurde Ten Hag hem dit seizoen een paar keer kort op vakantie. De linksback voelt zich nog steeds topfit en kan zich niet voorstellen dat iemand nog vermoeid is nu de prijzen in de Champions League, eredivisie en KNVB-beker worden verdeeld.

,,Vermoeidheid is een mentaal probleem", zegt hij. Ten Hag snapt wat Tagliafico bedoelt. ,,Van succes krijg je energie", stelt de trainer. ,,En volgens de metingen staat iedereen er nog steeds goed op. Daarom maakten we in de tweede helft van de uitwedstrijden tegen Real en Juventus ook het verschil."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019