Oud-wielrenner Hondo bekent bloeddoping (2)

12 mei 2019 18:58:37

N i e u w bericht, meer informatie na derde alinea

HAMBURG (ANP/DPA) - De Duitse oud-wielrenner Danilo Hondo heeft bekend dat hij in 2011 bloeddoping heeft gebruikt. Hij was klant van de omstreden Duitse sportarts Mark Schmidt. De voormalige prof van teams als Gerolsteiner en Lampre heeft dat toegegeven in een interview met de Duitse zender ARD.

Hondo (45) heeft na zijn bekentenis zijn functie als bondscoach van de Zwitserse wegrenners neergelegd. Hij won in zijn carrière twee keer een etappe in de Ronde van Italië en was in 2005 tweede in Milaan-Sanremo. In dat jaar werd hij betrapt op doping en voor twee jaar geschorst.

Schmidt is de spil in het dopingschandaal dat eind februari uitbrak rond de WK noordse ski in Oostenrijk. Schmidt kreeg sporters over de vloer in zijn sportpraktijk in Erfurt en coördineerde van daaruit honderden illegale bloedtransfusies. Tenminste 21 atleten uit acht verschillende landen en vijf verschillende sporten zijn verdachte in het onderzoek onder de naam Operation Aderlass.

,,Het was in een moment van zwakte. Waarom? Die vraag zal me waarschijnlijk de rest van mijn leven achtervolgen'', zegt Hondo tegen de ARD. ,,Toen ik instemde met de bloeddoping, voelde ik me vreselijk en ik twijfelde wel, maar dokter Schmidt was zeer overtuigend. Hij kon je op een bepaalde manier motiveren.''

Hondo, vooral vermaard als sprinter, was naar eigen zeggen benaderd door Schmidt in de periode dat hij onder contract stond bij Lampre. Hij heeft drie tot vier keer bloed afgestaan en ook drie of vier keer het aangesterkte bloed weer in zijn lichaam laten terugspuiten. Dat gebeurde in het jaar 2011 bij onder meer Milaan-Sanremo en in de Tour de France. Hij verbrak de samenwerking met Schmidt begin 2012 en heeft de arts minstens 30.000 euro betaald.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019