CAS: levenslange schorsing Moetko onterecht (2)

11 juli 2019 12:00:58

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LAUSANNE (ANP/RTR) - Sporttribunaal CAS heeft het besluit van het Internationaal Olympisch Comité om Vitali Moetko levenslang te schorsen, vernietigd. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde documenten.

De vicepremier en ex-minister van Sport van Rusland werd in 2017 geschorst voor zijn rol in een omvangrijk dopingsysteem in zijn land bij onder meer de Winterspelen van Sotsji. Moetko bleef daarna nog wel een tijdje aan als voorzitter van de Russische voetbalbond RFU. In februari van dit jaar stond hij die functie af.

Moetko maakt geen deel uit van de olympische beweging. Het IOC is daardoor niet bevoegd hem voor het leven te schorsen, stelt het CAS. "Tegelijkertijd maakt het besluit duidelijk dat het IOC het recht behoudt om elke beslissing te nemen met betrekking tot een specifieke editie van de Olympische Spelen." Dat houdt in dat het IOC bij elke Spelen afzonderlijk kan besluiten Moetko te weren.

Moetko had als minister van Sport en voorzitter van de RFU grote invloed in Rusland. De vertrouweling van president Vladimir Poetin zat ook in het organisatiecomité van het WK 2018, maar enkele maanden voor het toernooi trok hij zich onder grote druk terug.

Rusland heeft het bestaan ​​van een door de staat aangestuurd dopingsysteem altijd ontkend. Wel erkende het land tekortkomingen in de handhaving van antidopingregels.

Moetko liet via persbureau RIA Novosti weten blij te zijn met de uitspraak van het CAS.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019