Geschokte Hassan: ik ben een schone atlete (2)

1 oktober 2019 12:31:54

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

DOHA (ANP) - Sifan Hassan is geschrokken van de onmiddellijke dopingschorsing van haar coach Alberto Salazar, maar één ding weet zij zeker: '’Ik ben een schone atlete. Ik heb nooit iets fout genomen, mij is nooit iets aangeboden en ik heb nooit iets verdacht gezien’’, zei ze in het atletenhotel in Doha, waar ze afgelopen zaterdag het goud won op de 10.000 meter bij de WK atletiek.

Ze traint sinds 2016 bij Salazar, de hoofdcoach van het Nike Oregon Project in het Amerikaanse Portland. De voormalige marathonloper is door de Amerikaanse antidopingautoriteit voor vier jaar geschorst omdat hij doping bij zijn atleten heeft gestimuleerd. "Die verdenkingen zijn van zes jaar geleden, toen was ik nog niet eens begonnen met hardlopen. Ik weet er helemaal niets van en kan er moeilijk iets over zeggen. Ik kan elke avond rustig slapen, omdat ik weet dat ik mijn sport eerlijk bedrijf. Daarom ben ik niet bang voor schade aan mijn imago. Ik geloof in mezelf."

De 26-jarige Hassan vluchtte als meisje uit Ethiopië en ontdekte in Nederlandse asielzoekerscentra het hardlopen. Atletiektrainer Honoré Hoedt zag haar uitzonderlijke talent en bracht haar in enkele jaren naar de wereldtop. Ze verhuisde naar Amerika omdat Salazar nog professioneler te werk gaat. Dit jaar domineerde Hassan op bijna alle afstanden en voert ze de wereldranglijst aan.

"Ik wist wel dat het onderzoek bezig was naar Salazar, maar mij is nooit iets gevraagd. Ik heb er ook niets mee te maken. Ik heb mijn eigen dokter in Nederland en die geeft mij advies. Mijn hele medische begeleiding is in Nederland, Salazar heeft zich op dat gebied nooit met mij bemoeid. Ik heb ook niets te verbergen, ik word ook elke maand getest."

Niettemin verkeert de atlete in onzekerheid over haar toekomst. ‘'Ik kan niet meer bij Alberto trainen, maar er zijn meer coaches. Ik vind het moeilijk. Ik ben nu gewend in Amerika en voel me daar op mijn gemak. Over een jaar zijn de Olympische Spelen, waar moet ik zo gauw een andere trainer vinden? Ik wil er nu ook niet over nadenken. De 1500 meter komt eraan op de WK en daar wil ik me op focussen. Ik hoop dat ik het kan loslaten, want nu loopt mijn hoofd om."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019