Hassan overtuigend naar halve finales 1500 (2)

2 oktober 2019 16:45:02

N i e u w bericht, meer informatie na derde alinea

DOHA (ANP) - Sifan Hassan is overtuigend begonnen aan de 1500 meter, haar tweede afstand op de WK atletiek in Qatar. De atlete die eerder op het toernooi in het Khalifa Stadion van Doha op machtige wijze de 10.000 meter won, heeft als missie een tweede gouden plak te veroveren. Ze kwam probleemloos door de series. Ze won haar heat in 4.03,88.

Hassan kende wel een roerige voorbereiding op de 1500 meter. Een dag voor ze in actie moest komen, kwam het Amerikaanse antidopingbureau Usada met het nieuws naar buiten dat haar trainer Alberto Salazar voor vier jaar is geschorst wegen overtreding van dopingregels.

De 26-jarige Hassan reageerde geschokt en riep meteen de media bijeen om met de hand op haar hart te verklaren dat zij nooit iets heeft gezien of gemerkt van verdachte praktijken in het Amerikaanse Portland, waar ze traint in het Nike Oregon Project van Salazar. "Ik heb mijn medailles eerlijk gewonnen’’, zei ze.

Hoofd Travis Tygart van Usada benadrukte op de Duitse zender ZDF dat de atleten uit de groep van Salazar die actief zijn op de WK, onder wie dus Hassan, niet betrokken zijn bij de dopingzaak tegen hun geschorste coach.

Hassan nestelde zich in de serie als gebruikelijk achterin het veld en kwam pas in de laatste ronde oprukken naar voren. Ze ging buitenom bij iedereen en zette zich op kop in de laatste 200 meter. Niemand kwam haar meer voorbij, ook de Keniaanse olympisch- en regerend wereldkampioen Faith Kipyegon niet.

De tijd van Hassan was ook de snelste van allemaal in de series. De geboren Ethiopische had na afloop geen behoefte de media te woord te staan. Ze wil zich volledig focussen op de halve finales, die donderdag worden gelopen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019