Klokkenluider wil dat project Salazar stopt (2)

7 oktober 2019 12:54:50

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

LONDEN (ANP) - Kara Goucher, de 'klokkenluider' in de affaire rond de geschorste atletiektrainer Alberto Salazar, wil dat nu ook het Nike Oregon Project (NOP) van de voormalig marathonloper per direct stopt. Dat zegt de oud-atlete tegen de BBC. Goucher vertelde al van de vermeende wanpraktijken van Salazar in 2013.

Ze adviseert Nike derhalve opnieuw te beginnen met het betreffende trainingsproject. "Het is duidelijk dat wat er rond deze zaak is gebeurd, niet overeenkomt met ons streven naar een 'schone' sport. Maak er daarom een einde aan, huur nieuwe, betrouwbare coaches in en geef het een herstart."

Goucher had bovendien een advies aan Nederlands tweevoudig wereldkampioene Sifan Hassan, die deel uitmaakt van de trainingsgroep van Salazar. "Laat ze haar woede richten op Salazar en niet boos zijn op de hele wereld."

Alberto Salazar is door het Amerikaanse antidopingagentschap voor vier jaar geschorst wegens 'faciliteren en organiseren' van dopingovertredingen. Hij heeft aangegeven tegen de straf in beroep te gaan. Goucher won op de WK van 2007 zilver op de 10.000 meter, onder leiding van Salazar.

Nu zegt ze dat alle eerder gedane dopingtesten op atleten van Salazar moeten worden overgedaan. "Pas dan weten we wie wel of niet betrokken is geweest. En vervolgens kunnen we bepalen wie er nog meer een straf behoort te krijgen. Ik ken genoeg atleten die niets hebben misdaan. Ook voor hen is het van belang dat er duidelijkheid komt."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019