Toussaint zwemt ook record op kortebaan (2)

19 oktober 2019 16:27:17

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

AMSTERDAM (ANP) - Zwemster Kira Toussaint gaat op de kortebaan gewoon door met records zwemmen. In het Sloterparkbad in Amsterdam scherpte de 25-jarige Toussaint haar Nederlands record op de 100 meter rugslag aan tot 55,74 seconden, aanzienlijk sneller dan het oude record dat ze vorig jaar neerzette in Singapore (55,92).

De rugslagspecialiste zwom de afgelopen weken bij de wereldbekerwedstrijden langebaan in Boedapest en Berlijn al het ene na het andere record. Ze scherpte haar toptijd op de 50 rug aan tot 27,49, op de dubbele afstand heeft ze nu 59,46 staan als Nederlands record.

Bij de Martinez Cup in Amsterdam, een evenement dat ook als kwalificatiemogelijkheid voor de EK kortebaan dient, ging Toussaint ook razendsnel op de 100 rug. Ze raffelde de vier baantjes af in 55,74, een tijd waarmee ze vorig jaar bij de WK kortebaan goud had gepakt.

Toussaint ontbrak op die mondiale titelstrijd, omdat ze kort daarvoor bij een dopingtest positief had gereageerd op het verboden middel tulobuterol. De zwemster verklaarde onschuldig te zijn en liet zelf onderzoek doen naar de oorzaak van haar positieve test. Die bleek uiteindelijk veroorzaakt te zijn door door een toegestane astmamedicatie die Toussaint gebruikt. De internationale federatie FINA besloot daarom in maart de zaak terug te trekken, kort voordat een hoorzitting stond gepland.

Toussaint was in Amsterdam ook de snelste op de 50 vrij. Met 24,22 dook ze onder de limiet voor de EK kortebaan van begin december in Glasgow. Arno Kamminga, die de afgelopen weken ook grossierde in Nederlandse records op de schoolslag, bleef op de 200 meter met 2.02,56 een tiende van een seconde boven zijn eigen recordtijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019