WADA richt dopingonderzoek ook op Sifan Hassan (2)

4 november 2019 13:05:40

N i e u w bericht, meer informatie na 4e alinea

MONTREAL (ANP) - Wereldantidopingorganisatie WADA heeft een onderzoek aangekondigd naar alle atleten die hebben getraind bij de Amerikaan Alberto Salazar. Dat meldt de BBC. Tot de pupillen van Salazar behoorde tot voor kort ook de Nederlandse atlete Sifan Hassan.

Zij bezorgde Nederland in september twee gouden medailles bij de WK atletiek, op de 1500 en 10.000 meter. Salazar kreeg tijdens het toernooi in Doha te horen dat hij per direct voor vier jaar is geschorst wegens het overtreden van dopingregels. Zijn beroep tegen de straf loopt nog.

De atleten die trainden bij Salazar deden dat als lid van het Nike Oregon Project. Door de schorsing van Salazar is de groep ontbonden en zijn Hassan en andere atleten nu op zoek naar nieuwe trainers.

Hassan zei begin vorige maand over de zaak: '’Ik ben een schone atlete. Ik heb nooit iets fouts genomen, mij is nooit iets aangeboden en ik heb nooit iets verdachts gezien.’’

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie kijkt niet op van het extra onderzoek van WADA. "We gaan ervan uit dat alle atleten, zeker topatleten van dit niveau, constant worden gevolgd door WADA. Ik kan me voorstellen dat ze zich genoodzaakt zien om dit nog eens te onderstrepen door naar aanleiding van deze zaak grondig onderzoek te doen. Dat lijkt me alleen maar een goede zaak", aldus Roskam, die vertelde dat op korte termijn duidelijk wordt waar Hassan gaat trainen.

Roskam zei vorige maand al dat het mogelijk is dat de topatlete terugkeert naar Papendal. "We hebben verschillende scenario's naast elkaar gelegd, zodat ze zelf tot een keuze kan komen waar hopelijk iedereen enthousiast van wordt."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019