Atletiekunie schakelt Dopingautoriteit in (2)

4 november 2019 14:49:30

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

ARNHEM (ANP) - De Atletiekunie heeft de Dopingautoriteit gevraagd uit te zoeken wat klopt van de verklaring van Madiea G., de atlete die maandag door een Duitse rechter werd veroordeeld tot 8,5 jaar celstraf. Via haar advocaat verklaarde G. dat ze dacht dat er dopingproducten in plaats van drugs in haar auto lagen toen ze op 18 juni bij een routinecontrole net over de Duitse grens werd aangehouden. Volgens G. was de doping niet alleen voor haar bedoeld, maar ook voor andere atleten.

"Die verklaring heeft ons verrast", zegt technisch directeur Ad Roskam van de Nederlandse atletiekbond. "Het was voor ons aanleiding om onmiddellijk melding te doen bij de Dopingautoriteit. We willen uitgezocht hebben wat van die verklaring klopt. Er zal vervolgonderzoek plaatsvinden, door de Dopingautoriteit en hopelijk ook in Duitsland."

Voorzitter Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit heeft direct zijn Duitse collega's om hulp gevraagd. "Als een sporter dit verklaart, dan slaan wij aan. Het is echter een strafzaak in Duitsland, wij zijn dus niet direct betrokken", aldus Ram. "Ik hoop via m'n Duitse collega's meer te weten te komen."

De verklaring van G. verraste Roskam. "Het zijn zeer zorgelijke uitspraken. Er moet uitgezocht worden of hier iets van klopt of dat het alleen strategie binnen de rechtszaak was. Dat willen wij uiteraard weten."

De meervoudig Nederlands kampioene op de 100 en 400 meter trainde sinds vorig seizoen weer bij haar club in Amsterdam. Daarvoor deed ze dat op Papendal met de Nederlandse selectie. G. was met de estafetteploeg op de 4x400 meter actief op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. "Voor haar trainingspartners en iedereen die haar kent, is dit heftig", aldus de technisch directeur van de Atletiekunie. "De hele sport wordt hier nu op aangekeken, dat geldt bij vrijwel iedere dopingdiscussie. Dat is vervelend, maar we moeten daar maar niet te lang bij stilstaan."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019