Weer goud voor Toussaint bij EK kortebaan (2)

7 december 2019 19:51:36

N i e u w bericht, meer informatie na 1e alinea

GLASGOW (ANP) - Kira Toussaint heeft weer een gouden medaille gepakt bij de EK kortebaan in Glasgow. De 25-jarige rugslagspecialiste was ook de beste op de 50 meter rugslag nadat ze eerder al de 100 meter had gewonnen. Toussaint zwom naar het goud in 25,84 seconden, iets boven haar Nederlands record dat ze in de halve finales had aangescherpt tot 25,75.

De pupil van coach Mark Faber leek zelfs op weg om het Europese record dat al 10 jaar op naam staat van de Kroatische Sanja Jovanovic te gaan verbeteren, maar ze kwam op de laatste meters iets tekort. Jovanovic heeft met 25,70 de Europese toptijd op haar naam staan. Toussaint zit niet alleen daarbij in de buurt, ook het wereldrecord van de Braziliaanse Etiene Medeiros (25,67 uit 2014) lijkt binnen bereik.

De Française Beryl Gastaldello tikte in Glasgow als tweede aan in 26,03, het brons ging naar Alicja Tchórz uit Polen (26,16).

Het was zaterdag exact een jaar geleden dat Toussaint een brief binnenkreeg van de internationale zwemfederatie FINA, waarin stond dat ze positief had getest op doping. Ze moest zich daardoor in allerijl terugtrekken voor de WK kortebaan in China. Toussaint was echter onschuldig. Het bleek na maanden onderzoek om een vals-positieve test te gaan, veroorzaakt door een andere en wél toegestane medicatie die Toussaint gebruikt. De FINA besloot daarom in maart de zaak terug te trekken, kort voordat een hoorzitting stond gepland. De getergde Toussaint, die een tijdje vreesde nooit meer te mogen zwemmen, zwemt sindsdien het ene na het andere record.

Ze won deze week in het 25 meterbad in Glasgow al goud op de 100 rug en brons op de 200 rug. Met de estafetteploegen veroverde ze ook goud (4x50 vrij) en zilver (4x50 wissel gemengd).

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019