Toussaint zwemt op 200 rug naar brons (3)

6 december 2019 18:38:38

N i e u w bericht, meer informatie in 4e en 6e alinea

GLASGOW (ANP) - Zwemster Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen in Glasgow opnieuw een medaille gewonnen. Ze haalde brons op de 200 meter rugslag, in een tijd van 2.03,04. Dat betekende tevens een persoonlijk record.

Er was duidelijk verschil met de nummers een en twee. De Italiaanse Margherita Panziera won goud in 2.01,45, het zilver ging naar de Oekraïense Darina Zevina (2.02,25).

Toussaint won eerder in Schotland goud op de 100 meter rugslag. Daar reageerde ze emotioneel op. Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ze, naar later bleek ten onrechte, werd beschuldigd van gebruik van doping. "Ik zat toen in een periode dat ik misschien wel nooit meer zou kunnen zwemmen", luidde haar reactie.

Nu was ze vooral verrast. "Soms vind ik het helemaal niet leuk om de 200 meter rug te zwemmen", zei Toussaint bij de NOS. "Vooral niet bij toch al zo'n zwaar programma als hier in Glasgow. Maar gezien mijn goede vorm van de laatste tijd hebben we besloten het toch maar te doen. Ik wilde een pr zwemmen en dat is gelukt. Dat er ook nog brons bij zou komen had ik echter helemaal niet verwacht." Ze voegde er aan toe op de Olympische Spelen van Tokio dit nummer niet te zwemmen.

Toussaint had zich in Glasgow ook als derde geplaatst voor de finale van de 200 meter. Ze was in Schotland ook al goed voor zilver op de 4x50 meter wisselslag.

Het succes van Toussaint betekende de tweede bronzen medaille voor Nederland vrijdagavond. Femke Heemskerk werd derde op de 100 meter vrij. Haar tijd in de finale was tot 51,88. Ze bleef daarmee de Britse Anna Hopkin (51,90) net voor. "Ik ben hier heel blij mee", aldus de Nederlandse, die al enige tijd meeloopt. "Er komen heel veel jonge meiden op, maar ik sta er nog steeds bij. Dat is mooi."

Het goud ging naar Freya Anderson. De Britse finishte in 51,49. Beryl Gastaldello uit Frankrijk werd tweede in 51,85. Ook Heemskerk won eerder in Glasgow al zilver op de 4x50 meter met de gemengde estafetteploeg.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019