Poetin noemt straf WADA politieke sanctie (2)

10 december 2019 00:29:15

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

PARIJS (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin noemt de straf die het wereldantidopingbureau WADA aan Rusland heeft opgelegd politiek gemotiveerd. "Als je een collectieve straf oplegt aan een land dan is dat gebaseerd op politiek en niet in het belang van de sport", zei hij in Parijs.

Rusland mag vanwege een nieuw ontdekt dopingschandaal de komende vier jaar niet aan Olympische Spelen en WK's deelnemen. Maandag lieten Russische officials van de overkoepelende olympische instantie van Rusland al weten teleurgesteld te zijn. Het land gaat waarschijnlijk in beroep tegen de straf.

Volgens Poetin heeft Rusland genoeg reden om de schorsing aan te vechten. "De klachten van WADA zijn niet gericht aan het Russisch Olympisch Comité en als dat niet het geval is, dan mogen wij aan de Olympische Spelen meedoen onder onze eigen Russische vlag. Dat staat geschreven in het olympisch handvest."

Poetin benadrukte dat alleen individuen gestraft kunnen worden. "En die straf moet gekoppeld zijn aan wat die persoon heeft misdaan. Een straf kan niet collectief zijn en gelden voor mensen die helemaal niets met een bepaalde overtreding te maken hebben."

Rusland werd al in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014. In september 2018 besloot WADA deze schorsing onder voorwaarden op te heffen. Een onderzoekscommissie van het WADA ontdekte dat er gemanipuleerd is met urine- en bloedmonsters in het dopinglab van Moskou, waardoor er nu weer een schorsing is opgelegd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019