USADA-baas Tygart vindt straf Rusland te mild (2)

9 december 2019 16:19:03

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 2e alinea

LAUSANNE (ANP) - Voor de Amerikaanse dopingbestrijder Travis Tygart gaan de sancties die wereldantidopingbureau WADA heeft uitgesproken tegen Rusland niet ver genoeg. "Rusland weer aan een complete ban laten ontsnappen is opnieuw een klap voor zuivere atleten, voor de geloofwaardigheid van de sport en de rechtstaat", zei de baas van het Amerikaanse antidopingbureau USADA maandag nadat Rusland voor vier jaar was uitgesloten van deelname aan grote sportevenementen. Iedereen die van sport houdt moet volgens Tygart "een opstand tegen het kapotte systeem" beginnen om hervormingen af te dwingen.

Het WADA kondigde in 2018 keiharde maatregelen aan als Rusland de geldende dopingregels opnieuw zou overtreden. Een commissie kwam met duidelijke bewijzen dat er nog steeds volop gefraudeerd wordt. Tygart ziet met lede ogen aan dat Russische sporters onder neutrale vlag wellicht toch op grote toernooien verschijnen. "Het WADA roept iets, maar doet vervolgens heel iets anders", mopperde Tygart, die stelt dat Rusland verantwoordelijk is voor de grootste corruptie ooit in de sport."

Rusland heeft volgens Tygart "geld boven moraal, misbruik boven gezondheid en corruptie boven olympische waarden en dromen van atleten" gesteld. Het WADA schorste Rusland maandag voor vier jaar wegens manipulatie met dopinggegevens in het laboratorium van Moskou. Enkel atleten die kunnen aantonen dat ze zonder doping hun sport hebben bedreven, kunnen onder neutrale vlag in actie komen. De ban geldt voor Olympische Spelen en WK's. Rusland zal vrijwel zeker bezwaar maken tegen het besluit, waarna het sporttribunaal CAS het eindoordeel geeft.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019