Veldrijdster Betsema niet in WK-selectie (2)

26 januari 2020 11:53:33

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

HOOGERHEIDE (ANP) - Denise Betsema zal volgende week niet deelnemen aan het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf. Bondscoach Gerben de Knegt bevestigde zondag in Hoogerheide, waar de laatste wereldbekercross van het seizoen wordt verreden, de van Texel afkomstige veldrijdster niet mee te nemen. Betsema keerde zaterdag terug na een dopingschorsing van een half jaar. Ze werd meteen tweede in de Kasteelcross in Zonnebeke.

Betsema (27) won vorige winter liefst vijftien crossen en werd vierde op het WK. Aan het einde van het seizoen bleek ze twee keer positief te zijn getest op het gebruik van anabole steroïden. Betsema kon de internationale wielrenunie UCI uiteindelijk overtuigen dat sporen daarvan via een vervuild supplement in haar lichaam waren beland. Daarop werd ze slechts voor zes maanden geschorst. Betsema startte niet in Hoogerheide.

"Denise heeft in de eerste plaats niet voldaan aan de prestatie-eis", lichtte Johan Lammerts, manager topsport bij wielerbond KNWU, het besluit toe. Voorwaarde is twee keer een plaats in de top 16 bij een wereldbekerwedstrijd. "Als je de eis niet haalt moeten wij coulant zijn. Dat doen we niet zo maar."

Lammerts en De Knegt meenden ook dat er mogelijk te veel 'heisa' ontstaat rond de ploeg als Betsema na haar schorsing opeens weer op het WK staat. "Dat hebben we ook meegewogen. Het zou voor onrust kunnen zorgen. Met vier kanshebbers in de ploeg is dat niet gewenst."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020