Atletencommissie houdt sporters stip aan de horizon voor (2)

20 maart 2020 09:53:31

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

NIEUWEGEIN (ANP) - Het wordt met de dag onzekerder of de Olympische Spelen doorgaan, maar de Nederlandse atletencommissie hoopt nog steeds vurig dat de sporters komende zomer naar Tokio kunnen. "We willen dat al onze atleten de Spelen toch als een stip aan de horizon blijven zien. Zelfs al zou er maar 1 procent kans zijn dat het doorgaat, dan nog moeten we onze sporters blijven motiveren om dat doel voor ogen te houden", zegt Mieke Cabout, vicevoorzitter van de atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF.

Bij afwezigheid van voorzitter Hinkelien Schreuder, die net moeder is geworden, voert de oud-waterpoloster het woord namens de Nederlandse sporters. Dat deed ze deze week ook in een conferencecall met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en vertegenwoordigers van alle nationale atletencommissies, bij elkaar zo'n 220 personen. "We ondersteunen het standpunt van het IOC dat de Spelen moeten doorgaan, maar wel met een paar grote kanttekeningen", aldus Cabout.

Zo eist de atletencommissie dat de veiligheid en gezondheid van de sporters gegarandeerd is. Ook moet het IOC oplossingen zoeken voor het kwalificatietraject, dat voor heel wat sporters nog aan de gang is. Vanwege het coronavirus zijn alle evenementen voor de komende weken echter geschrapt. Ook wordt er amper op doping getest. "Dus in hoeverre zijn de Spelen straks nog echt schoon?", aldus Cabout, die in 2008 met de waterpolosters olympisch goud pakte in Peking.

"Als oud-topsporter kan ik me inbeelden hoe onze sporters zich nu voelen. Ik weet uit de grond van m'n hart hoe intensief je toewerkt naar de Spelen en hoe mooi het is om daar uiteindelijk een sportief hoogtepunt te beleven", aldus Cabout, die vrijwel dagelijks overleg heeft met het bestuur van NOC*NSF. "De huidige situatie in de wereld zorgt echter voor veel onrust en twijfels."

Cabout weet dat de internationale sportwereld verdeeld is. "Sommige atleten maken zich vooral zorgen om hun familie, hun gezondheid en de maatschappij. Andere atleten denken nu wat egoïstischer, die zijn alleen maar bezig met de Spelen. Voor sommigen is dat het einddoel van hun carrière waar ze jarenlang naartoe hebben gewerkt. Afscheid nemen zonder daar in actie te zijn gekomen, zou voor hen vreselijk zijn. Het mooie van de Spelen, de franje, is er door alles nu wel een beetje van af. Maar voor een sporter is dat niet het belangrijkste. Die wil alleen maar daar presteren. Het is onze taak om ze op alle mogelijke vlakken te ondersteunen in hun voorbereiding."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020