Chinese topzwemmer Sun Yang voor acht jaar geschorst (2)

28 februari 2020 11:02:52

N i e u w bericht, meer informatie door het hele bericht

MONTRÉAL (ANP) - De Chinese topzwemmer Sun Yang wordt voor acht jaar geschorst wegens overtreding van de dopingregels. Die straf heeft het internationale sporttribunaal CAS opgelegd. Sun Yang weigerde in 2018 mee te werken aan een dopingcontrole omdat de controleurs zich volgens hem niet konden identificeren.

Sun Yang gaat in beroep tegen de straf die normaal gesproken het eind van zijn zwemcarrière betekent.

Aanvankelijk sprak de mondiale zwembond FINA de Chinees vrij vanwege procedurefouten. Tegen die beslissing ging het mondiale antidopingbureau WADA met succes in beroep bij het CAS. WADA zegt in een reactie blij te zijn met de uitspraak van het CAS.

WADA verzocht het CAS vorig jaar de Chinees wel te schorsen vanwege de weigering. De drievoudig olympisch kampioen werd in 2014 al eens voor drie maanden geschorst na een positieve dopingtest.

De 28-jarige Chinees weigerde in september 2018 mee te werken aan een onverwachte dopingcontrole. Leden van zijn begeleidingsstaf zouden zelfs bloedstalen met een hamer hebben vernietigd. De mondiale zwembond FINA sprak Sun desondanks vrij vanwege "procedurefouten".

Ondanks het beroep mocht Sun in juli 2019 wel meedoen aan de WK. Tot ongenoegen van heel wat van zijn collega-zwemmers, die demonstratief weigerden om de Chinees op het podium te feliciteren nadat hij in Gwangju goud had gepakt op de 200 en 400 meter vrije slag.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020