Amerikaanse sporters op afstand gecontroleerd op doping (2)

17 april 2020 07:46:59

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

COLORADO SPRINGS (ANP) - Het Amerikaanse antidopingbureau Usada experimenteert met dopingtests op afstand. Vanwege de coronacrisis kunnen de dopingonderzoekers niet langsgaan bij sporters om ze te testen. Usada stuurt nu een pakketje met daarin testmateriaal op naar de sporters, die de urine- en bloedtests dan zelf uitvoeren terwijl een medewerker van Usada meekijkt via FaceTime of Zoom. De sporters moeten diverse handelingen verrichten om aan te tonen dat ze niet vals spelen.

Olympisch kampioenen als de zwemsters Katie Ledecky en Lilly King behoren net als atleet Noah Lyles, wereldkampioen op de 200 meter, tot de deelnemers aan het experiment dat vooralsnog op vrijwillige basis is. "Het hele proces verliep prima", zei Ledecky, die begin deze week een eigen dopingtest uitvoerde. "Dit is een perfect moment om zoiets uit te proberen. Gezien de omstandigheden waarin we zitten, is dit een geweldig alternatief."

De sporters die meedoen aan het experiment, ontvangen thuis een pakketje met materialen. Iedere dag kunnen ze in een bepaald uur worden gebeld via FaceTime of Zoom door Usada. Nadat de formulieren zijn ingevuld, moeten de sporters via de videoverbinding laten zien dat ze alleen zijn in hun badkamer. Bij de urinetest moeten ze via een stripje die de temperatuur meet aantonen dat het een 'verse' sample is. De sporter voert vervolgens zelf met behulp van een bijgeleverd apparaatje een bloedtest uit.

Het afgenomen urine- en bloedmonster moet duidelijk in beeld worden verzegeld. De sporter stuurt het pakketje daarna terug naar Usada. "We vinden onszelf opnieuw uit", zegt Usada-directeur Travis Tygart. "Hopelijk kunnen we hier ook op de lange termijn van profiteren."

Het dopingonderzoek van Usada was vrijwel helemaal stilgevallen vanwege de coronacrisis. "Hopelijk kunnen we de verloren tijd inhalen en zo achterhalen of iemand heeft geprobeerd hier z'n voordeel mee te doen. Niemand moet denken dat hij of zij gedurende deze periode een vrijbrief heeft", aldus Tygart. "Maar we moeten ook realistisch zijn. De forse afname van het aantal testen zorgt wel voor een serieus probleem."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020