Atleten met aflopende dopingstraf kunnen naar Spelen 2021 (2)

18 april 2020 08:48:30

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

MONACO (ANP) - Atleten van wie de schorsing vanwege doping dit jaar afloopt, kunnen in 2021 meedoen aan de uitgestelde Olympische Spelen. Ze hadden komende zomer eigenlijk moeten toekijken, maar profiteren nu van het uitstellen van de Spelen, zegt Brett Clothier, het hoofd van de integriteitsunit in de atletiek (AIU) tegen persbureau Reuters.

"De standaardstraf binnen de WADA-code voor doping is vier jaar", zegt Clothier. "Dat is in lijn met de olympisch cyclus. Maar door het uitstellen van de Spelen hebben we nu te maken met een afwijking. Daar zullen sommige atleten van profiteren. Een ongelukkige situatie, maar zo is nu eenmaal het wettelijke kader. De schorsing geldt voor een bepaalde periode en niet voor bepaalde evenementen."

Het hoofd van AIU benadrukt dat sporters die na augustus worden betrapt nu twee Olympische Spelen kunnen gaan missen: die van Tokio in 2021 en van Parijs in 2024. Vanwege de coronacrisis is het momenteel heel lastig om dopingtests te doen. In landen die in een volledige 'lockdown' zitten, is dat zelfs helemaal niet mogelijk. "Waar we kunnen, testen we nog steeds. Maar onze testactiviteiten zijn ernstig verstoord, dat is duidelijk", aldus Clothier.

De AIU houdt in een lijst op de website alle schorsingen van atleten bij. In bijna 200 gevallen loopt die schorsing dit jaar af, bij zo'n 130 sporters is dat in de loop van volgend jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020