Antidopingbureau WADA plant extra 'gerichte' dopingcontroles (2)

26 mei 2020 08:00:22

N i e u w bericht, meer informatie na 4e alinea

MONTREAL (ANP) - Het mondiale antidopingbureau WADA plant extra doelgerichte dopingcontroles om de gaten op te vullen die zijn gevallen tijdens de coronacrisis. Dat schrijft het bureau in een 'vraag en antwoord' voor sporters.

WADA stelt dat de coronapandemie "het gevecht voor een schone sport kan hebben geschaad" omdat in vrijwel alle getroffen landen de sportcompetities zijn stilgelegd en er minder dopingcontroles zijn uitgevoerd. Het antidopingbureau zoekt momenteel uit waar het aantal testen vooral is teruggelopen.

"Wanneer de sport weer terugkeert naar een bepaalde normaliteit, zullen deze 'hiaten' in het testen gezamenlijk worden aangepakt door middel van aanvullende gerichte tests", aldus WADA.

Veel sporters hebben hun bezorgdheid geuit over het verminderde aantal controles op verboden middelen en om duidelijkheid gevraagd over de geldigheid van de testresultaten gedurende de coronacrisis.

De Dopingautoriteit in Nederland kondigde al aan de komende weken de dopingcontroles in aantal weer naar het normale niveau te krijgen. Voorzitter Herman Ram zei dat het controleprogramma erg had geleden onder de coronacrisis.

WADA meldde verder dat dopingstalen nog steeds worden bewaard voor latere analyse. Met behulp van het biologische paspoort van sporters kan zelfs in later afgenomen monsters alsnog dopinggebruik tijdens de sportloze 'lockdown' worden onthuld. "Het WADA evalueert ook wat goed en minder goed heeft gewerkt in deze ongekende tijden. Een werkgroep moeten lessen trekken uit deze ervaring en nagaan hoe de antidopingstrijd kan worden versterkt."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020