Beroepszaak Rusland bij CAS tegen 4 jaar schorsing in november

2 juni 2020 19:31:04

MOSKOU (ANP/RTR) - Het internationaal sporttribunaal CAS zal begin november de beroepszaak van Rusland in behandeling nemen tegen de schorsing van vier jaar voor deelname aan de Olympische Spelen en andere grote sportevenementen. De zaak zal in Lausanne achter gesloten deuren plaatsvinden, van 2 tot en met 5 november.

Het mondiale antidopingbureau WADA, dat de straf aan Rusland oplegde, wilde de hoorzittingen in het openbaar houden. Volgens het CAS konden de betrokken partijen hierover echter geen overeenstemming bereiken.

WADA schorste de Russische topsport in december voor vier jaar wegens omvangrijke dopingfraude. Het Russische antidopingbureau Rusada tekende beroep aan. De zaak bij het CAS zou in april dienen, maar moest worden uitgesteld.

Volgens een speciale onderzoekscommissie van WADA is overtuigend bewezen dat Rusland heeft geknoeid met urine- en bloedmonsters en datagegevens. Alles met de bedoeling om het gebruik van doping te verdoezelen.

Alleen sporters uit Rusland die aantoonbaar 'schoon' zijn, mogen onder neutrale vlag nog wel deelnemen aan de grote toernooien. Rusland mag door de schorsing gedurende vier jaar ook geen grote sportevenementen meer organiseren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020