Marathonlopers kunnen eerder op jacht naar olympische limiet (2)

28 juli 2020 14:01:37

N i e u w bericht, meer informatie na 1e alinea

MONACO (ANP) - Marathonlopers kunnen vanaf 1 september weer gaan proberen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. De mondiale atletiekfederatie, World Athletics, had de kwalificatietermijn eerder opgeschort tot 1 december. Omdat de atleten naar het zich laat aanzien maar weinig kansen krijgen om marathons te lopen en daarin te voldoen aan de limieten, heeft de overkoepelende organisatie besloten de kwalificatieperiode per 1 september weer te heropenen.

World Athletics benadrukt dat het alleen gaat om de marathon en de snelwandelnummers. Het moeten wedstrijden zijn op goedgekeurde parcoursen en er moeten dopingcontroles worden gehouden. Voor alle andere atletiekonderdelen blijft de kwalificatieperiode tot en met 30 november opgeschort.

De atletiekfederatie hoopt dat de marathon van Londen op 4 oktober kan doorgaan. Daar valt uiterlijk volgende week vrijdag een beslissing over. De federatie gaat dan samen met de organisatie proberen zoveel mogelijk atleten naar de Engelse hoofdstad te krijgen, zodat ze daar kunnen proberen om zich te plaatsen voor de uitgestelde Spelen van volgend jaar in Tokio.

"De meeste grote marathons voor de rest van dit jaar zijn al gecanceld of verplaatst", zegt voorzitter Sebastian Coe, doelend op onder meer de marathons van Berlijn, New York en Rotterdam. "De ontwikkeling van het coronavirus maakt het ook heel moeilijk om te voorspellen of de marathons die in de eerste helft van volgend jaar op het programma staan, wel door kunnen gaan. Aangezien de langeafstandslopers slechts een beperkt aantal keer per jaar een topprestatie kunnen leveren, hebben we deze aanpassing gedaan."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020