Verontschuldigingen turnbond Nieuw-Zeeland na klachten misbruik

5 augustus 2020 11:40:59

WELLINGTON (ANP) - De gymnastiekunie van Nieuw-Zeeland heeft woensdag verontschuldigingen gemaakt richting turnsters die zeggen in het verleden slachtoffer te zijn geweest van lichamelijk en psychologisch misbruik. Ook komt er onafhankelijk onderzoek.

"We erkennen deze klachten, betreuren het ten zeerste en verontschuldigen ons voor eventuele schade aan atleten", aldus de bond, die stelt pas sinds kort op de hoogte te zijn van de beschuldigingen.

Media in Nieuw-Zeeland lieten de laatste tijd een aantal oud-turnsters aan het woord over de misstanden. Daarin werd ook verteld dat sprake was van machtsmisbruik. Turnsters zouden niet worden geselecteerd voor grote toernooien als ze met de beschuldigingen naar buiten zouden treden.

De meeste oud-turnsters deden hun verhaal anoniem. Olivia Jobsis, die Nieuw-Zeeland onder meer vertegenwoordigde bij de Melbourne Commonwealth Games in 2006, deed haar verhaal wel in alle openbaarheid. Ze vertelde dat meisjes en jonge vrouwen op lange termijn mentale en fysieke schade hebben opgelopen vanwege de manier waarop ze waren behandeld.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020