Wereldatletiekbond dreigt Rusland te royeren

30 juli 2020 18:11:44

MONACO (ANP) - Het bestuur van wereldatletiekbond World Athletics royeert de Russische atletiekbond RusAF wanneer die niet voor 15 augustus een bedrag van ruim 5 miljoen euro overmaakt. Het betreft de helft van een boete (en kosten) die de bond de Russen in maart oplegde wegens tal van dopingschandalen. Het bedrag had op 1 juli betaald moeten zijn. De Russische atletiekbond is al sinds 2015 geschorst, maar 'schone' atleten waren onder neutrale vlag soms weer welkom.

Die versoepeling werd op 1 juli al teruggedraaid nadat de Russen de deadline hadden laten verlopen waarop de helft van de boete van zo'n 8,9 miljoen euro had moeten zijn betaald. Volgens RusAF ontbreken de financiële middelen daarvoor.

Rune Andersen, de voorzitter van de werkgroep die erop toeziet hoe de Russen hun re-integratie in de atletiekwereld aanpakken, zegt dat hij de garantie heeft ontvangen van Russisch sportminister Oleg Matitsin dat voor half augustus een bedrag van 5,35 miljoen euro wordt overgemaakt. Andersen liet daarnaast weten "teleurgesteld" te zijn in de mate waarin de cultuur binnen de Russische atletiek de afgelopen vijf jaar is veranderd.

De uitsluiting zou volgend jaar door het congres van World Athletics nog moeten worden bekrachtigd. Daarmee zouden Russische atleten definitief geen toegang meer hebben tot wedstrijden, inclusief de sporters die eerder wel al hadden mogen deelnemen omdat ze konden aantonen dopingvrij te zijn.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020