Rechtszaak tegen dopingarts Schmidt begonnen in München

16 september 2020 14:56:55

MÜNCHEN (ANP) - In München is de rechtszaak begonnen tegen de Duitse sportarts Mark Schmidt en vier handlangers voor het faciliteren van doping aan topsporters. Schmidt is de spil in de dopingaffaire die bij justitie de naam 'Operatie Aderlass' meekreeg.

Aanklager Kai Gräber zei woensdag tegen de rechtbank tijdens het voorlezen van de aanklacht dat Schmidt overtredingen tegen de drugswetten en de antidopingregels heeft begaan in bijna 150 gevallen. In één geval gaat het om het toebrengen van gevaarlijk lichamelijk letsel. Volgens de aanklager heeft Schmidt sinds 2011 bij ten minste 23 atleten illegale bloedtransfusies uitgevoerd.

Schmidt zit sinds februari 2019 in hechtenis. De zaak kwam toen aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski in Innsbruck begin 2019 en een inval in de praktijk van Schmidt. Er bleken ook sporters uit andere sporttakken betrokken te zijn. Zo waren wielrenners als de Italiaan Alessandro Petacchi en de Oostenrijker Georg Preidler, die reed bij Sunweb tijdens de door Tom Dumoulin gewonnen Giro d'Italia van 2017, klant van Schmidt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020