DSM vervangt Sunweb als hoofdsponsor wielerploeg (3)

4 december 2020 12:30:54

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

GELEEN (ANP) - DSM is de nieuwe hoofdsponsor van de wielerploeg die de afgelopen jaren als Team Sunweb actief was. Het Nederlandse speciaalchemieconcern maakte dat vrijdag bekend nadat eerst Sunweb-topman Tim Vandenbergh het afscheid van de ploeg had gemeld.

Sunweb was sinds 2017 verbonden aan de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. Vandenbergh verklaarde dat de reisorganisatie, vanwege de coronacrisis, haar prioriteiten elders gaat leggen.

Het team, dat verder gaat als Team DSM, bestaat uit een mannen- en een vrouwenploeg alsmede een opleidingsteam. Het afgelopen jaar was het team met zestien overwinningen bij de mannen, waaronder ritzeges in de Tour en de Giro, bijzonder succesvol. De Zwitser Marc Hirschi (22) brak door. Na zijn ritzege in de Tour won hij ook de Waalse Pijl. De Deen Søren Kragh Andersen (26) won zelfs twee ritten in de Tour en de pas 24-jarige Australiër Jai Hindley werd tweede in de Giro. Van het team van afgelopen seizoen verdwenen onder anderen de Australiër Michael Matthews, Sam Oomen en Wilco Kelderman.

DSM, dat niet meldde voor hoe lang de overeenkomst loopt, was al partner van het team en speelde een rol in het verbeteren van zaken als materiaal, technologie en voeding. De ploeg gaat onder meer zelf de racekleding produceren in samenwerking met DSM en Bioracer. Het nieuwe shirt heeft de twee kenmerkende verticale strepen, die zijn nu blauw op een zwarte achtergrond. Het bedrijf zal ook het individuele voedingspatroon van renners begeleiden en investeert "uit ethisch oogpunt" in extra dopingcontroles.

Ploegleider Rudi Kemna lichtte de doelen voor komend jaar toe. "Bij de vrouwen willen we tot de top blijven behoren. Bij de mannen werken we verder aan een sterk blok voor de klassiekers, de ontwikkeling van de 'sprinttrein' en onze jonge klassementsrenners. In de grote rondes gaan we opnieuw vooral voor dagsuccessen", aldus Kemna.

De presentatie was een virtueel evenement met de renners via tal van schermen aanwezig. Zo sprak Hirschi vanuit de Canarische Eilanden over zijn onvergetelijke weken in de Tour en liet sprinter Cees Bol weten dat het missen van een ritzege in diezelfde grote ronde nog steeds teleurstelling bij hem opwekt. "Ik zat er dicht tegenaan. Ik was trots hoe we als team hebben gepresteerd, maar wil volgend jaar wel zelf graag een rit in een grote ronde winnen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020