Hardleerse coureur Ricco levenslang geschorst na nieuw vergrijp

14 december 2020 18:31:46

ROME (ANP/BELGA) - Wielrenner Riccardo Ricco kan een terugkeer in de Italiaanse sportwereld vergeten. De inmiddels 37-jarige Italiaan is door het Italiaans antidopingagentschap (NADO) levenslang geschorst. Hij is schuldig bevonden aan illegale handel in verboden middelen of een poging daartoe. Voor dat vergrijp was een levenslange schorsing de maximale straf.

Gezien het dopingverleden van Ricco was het geen verrassing dat het NADO de hoogste sanctie oplegde. Hij zat al tot 2024 een dopingschorsing van 12 jaar uit.

Ricco testte tijdens de Tour van 2008 positief op cera, een variant van epo. In 2011 belandde hij in het ziekenhuis nadat er iets was misgegaan bij een bloedtransfusie, die hij volgens een arts zelf zou hebben uitgevoerd. Hij reed destijds bij het Nederlandse Vacansoleil-DCM, waar hij werd ontslagen. De internationale wielerunie UCI legde hem een schorsing tot 2024 op.

Ricco werd in het begin van zijn carrière gezien als een groot talent. Hij won drie ritten in de Giro (een in 2007 en twee in 2008). In de Tour van 2008 won hij ook twee etappes, maar die werden hem ontnomen na zijn positieve test.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020