Tribunaal: wielerarts Freeman schuldig aan bestellen testosteron (2)

12 maart 2021 12:01:57

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

MANCHESTER (ANP) - Voormalig ploegarts Richard Freeman van het Britse wielerteam Sky is schuldig bevonden aan het bestellen van het verboden dopingmiddel testosteron. "In de wetenschap dat hij wist dat het aan sporters zou worden toegediend om hun prestaties te verbeteren", oordeelde een Britse medische tuchtcommissie.

De tuchtzaak tegen de wielerarts loopt al twee jaar. Hij zou in 2011 dertig zakjes Testogel hebben besteld. In die periode was hij niet alleen ploegarts van de succesvolle wielerformatie Sky (nu Ineos), maar ook in dienst van de Britse wielerbond. Er lagen 22 aanklachten tegen hem en Freeman heeft er 18 toegegeven. Onder meer dat hij met een schroevendraaier een laptop sloopte om het dopingonderzoek tegen hem te dwarsbomen.

De belangrijkste aanklacht, dat hij wist met welk doel hij de zakjes had besteld, blijft Freeman ontkennen. Hij beweert onder druk van toenmalig bondscoach Shane Sutton de bestelling van de testosteron te hebben gedaan. Freeman beweerde tijdens de hoorzittingen dat Sutton met de testosteron zijn erectieproblemen wilde verhelpen. Sutton noemde die aantijging een leugen.

De zitting bij de medische tuchtcommissie tegen Freeman wordt 17 maart hervat. Dan wordt ook duidelijk welke sancties de arts krijgt opgelegd. De tuchtcommissie is er tijdens de hoorzittingen wel achter gekomen dat Freeman over veel zaken heeft gelogen. Hij nam overigens in oktober 2017 al ontslag bij de Britse wielerbond. Tussen 2009 en 2015 werkte Freeman ook als dokter bij Sky.

Tegen Freeman loopt ook nog een zaak bij de Britse antidopingautoriteit. Ook hier gaat het om de bewuste testosteronbestelling. Hij riskeert een schorsing van vier jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021