Rusland gaat deelnemers Spelen op vrijwillige basis vaccineren

17 maart 2021 15:55:46

MOSKOU (ANP) - Russische sporters die komende zomer deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen zullen worden gevaccineerd tegen Covid-19. Dat gebeurt op vrijwillige basis, verklaarde sportminister Oleg Matitsin tegenover Russische media.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zei eerder dat vaccinatie wordt "aangemoedigd", maar niet verplicht wordt gesteld. "We hebben besloten de sporters die deelnemen aan de Spelen te vaccineren", zei Matitsin. "Specialisten van onze gezondheidsautoriteiten werken samen met de sportbonden. Dit is onze grootste uitdaging voor de Spelen."

Russische sporters, die kunnen aantonen dat ze hun sport zonder doping beoefenen, zullen bij de komende olympische evenementen onder de naam Team ROC (Russisch Olympisch Comité) uitkomen. De naam Rusland, de Russische vlag en het Russische volkslied zijn verboden als gevolg van een schorsing wegens grootscheepse dopingfraude tijdens de Winterspelen van Sotsji 2014.

De Olympische Spelen van Tokio werden eerder met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. In Nederland hoopt sportkoepel NOC*NSF dat alle Nederlandse atleten gevaccineerd zullen zijn voordat ze naar Japan reizen. Technisch directeur Maurits Hendriks zei eerder erop te rekenen dat dat met het huidige inentingstempo lukt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021