Wielerarts Freeman uit medisch register geschrapt

19 maart 2021 14:36:06

MANCHESTER (ANP) - Voormalig ploegarts Richard Freeman van het Britse wielerteam Sky is uit het medische register geschrapt, zo heeft een medisch tribunaal bepaald. Freeman werd vorige week schuldig bevonden aan het bestellen van het verboden dopingmiddel testosteron. "In de wetenschap dat hij wist dat het aan sporters zou worden toegediend om hun prestaties te verbeteren", luidde het oordeel.

"Het tribunaal heeft daarom bepaald dat wissen uit het medisch register de enige sanctie is die voldoende is om patiënten te beschermen, het vertrouwen van het publiek in de wielersport te behouden en een duidelijke boodschap te sturen aan Freeman, die niet het gedrag heeft vertoond van een geregistreerde arts."

De tuchtzaak tegen de wielerarts loopt al twee jaar. Hij zou in 2011 dertig zakjes Testogel hebben besteld. In die periode was hij niet alleen ploegarts van de succesvolle wielerformatie Sky (nu Ineos), maar ook in dienst van de Britse wielerbond. Er lagen 22 aanklachten tegen hem. Freeman heeft er 18 toegegeven.

De belangrijkste aanklacht, dat hij wist met welk doel hij de zakjes had besteld, blijft Freeman ontkennen. Hij beweert onder druk van toenmalig bondscoach Shane Sutton de bestelling van de testosteron te hebben gedaan.

Tegen Freeman loopt ook nog een zaak bij de Britse antidopingautoriteit. Ook hier gaat het om de bewuste testosteronbestelling. Hij riskeert een schorsing van vier jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021