Dopingzaak zwemmer Sun Yang eind mei weer voor sporttribunaal

1 april 2021 19:35:17

LAUSANNE (ANP) - Het internationale hof van sportarbitrage CAS zal eind mei opnieuw de dopingzaak van de Chinese zwemmer Sun Yang beoordelen. Het sporttribunaal heeft drie nieuwe rechters aangesteld voor het proces, dat is gepland in de week van 24 tot en met 28 mei.

Het CAS legde eerder een dopingschorsing van 8 jaar op aan Sun. De regerend wereld- en olympisch kampioen op de 200 meter vrije slag weigerde in september 2018 mee te werken aan een onverwachte dopingcontrole. Leden van zijn begeleidingsstaf zouden zelfs bloedstalen met een hamer hebben vernietigd.

De zwemmer ging met succes in beroep tegen zijn straf bij de Zwitserse rechtbank. Hij maakte bezwaar tegen de voorzitter van het jurypanel van het CAS dat hem had veroordeeld. De Italiaan Franco Frattini zou in het openbaar anti-Chinese opmerkingen hebben gemaakt.

De Zwitserse rechtbank vernietigde december vorig jaar het vonnis van het CAS, waarmee Sun ineens zijn schorsing kwijt was en in principe weer kan meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio. Het tribunaal in Lausanne opent nu toch weer de zaak tegen Sun met een compleet nieuw arbitragepanel en zal na de hoorzittingen in mei een nieuwe beslissing nemen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021