Kenia stuurt verslagen Cheruiyot toch naar Spelen

14 juli 2021 20:01:38

NAIROBI (ANP/AFP) - Timothy Cheruiyot, de wereldkampioen op de 1500 meter, is toch opgeroepen voor de Keniaanse olympische atletiekploeg ondanks een vierde plek tijdens de trials in juni. Tijdens die prestatie had Cheruiyot een hamstringblessure en kort daarvoor had hij te maken met een sterfgeval in de familie. Aanvankelijk werd hij vanwege de vierde plaats uit de Keniase selectie voor de Spelen gelaten.

De 25-jarige atleet had geluk dat een concurrent wegviel en hij won deze maand de Diamond League-wedstrijden in Stockholm en Monaco. Hij dwong daarmee toch een plaats af in de selectie. "Ik ben dolblij dat ik deel uitmaak van het Keniaanse olympische team. Ik ben in betere vorm dan tijdens de trials en ik beloof Kenia een medaille te bezorgen in Tokio", vertelde Cheruiyot, die tot een van de favorieten voor goud kan worden gerekend.

Kenia won voor het laatst olympisch goud op de 1500 meter tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking, toen Asbel Kiprop de medaille kreeg nadat Rashid Ramzi uit Bahrein werd gediskwalificeerd wegens dopinggebruik.

Cheruiyot vervangt de tiener Kamar Etiang, die bij de trials als tweede eindigde, maar van de lijst gehaald werd omdat hij niet voldeed aan de dopingvoorschriften van de Athletics Integrity Unit (AIU). De afgelopen tien maanden heeft hij niet drie tests buiten competitie ondergaan, wat wel verplicht is.

Kenia stuurt 40 atleten, vooral hardlopers, naar de Olympische Spelen van 23 juli tot 8 augustus.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021