Twee Russische zwemmers geschorst voor Spelen vanwege doping

15 juli 2021 09:27:28

LAUSANNE (ANP) - Twee Russische zwemmers mogen niet meedoen aan de Olympische Spelen omdat ze in het verleden de dopingregels hebben overtreden. De mondiale zwemfederatie FINA heeft Aleksandr Koedasjev en Veronika Androesenko een voorlopige schorsing opgelegd. De FINA deed dat op basis van onderzoek van het mondiale antidopingbureau WADA naar dopingstalen die begin 2019 werden meegenomen uit een laboratorium in Moskou, waar door de Russen geknoeid zou zijn met de bloed- en urinemonsters.

Koedasjev (25) zou voor het eerst meedoen aan de Spelen. De 30-jarige Androesenko was van de partij op de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016, maar wist daar geen medailles te veroveren.

Rusland is als sportland geschorst voor alle internationale competities, als gevolg van een grootschalige dopingaffaire. De schorsing loopt tot eind volgend jaar. Alleen Russische sporters die kunnen aantonen dat ze 'schoon' zijn, mogen onder neutrale vlag meedoen aan de Spelen en mondiale toernooien. Ze gaan als Team ROC naar Tokio. De naam Rusland, de Russische vlag en het nationale volkslied worden niet gebruikt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021