Ook schaatsbond in beroep in dopingzaak kunstrijdster Valieva

22 februari 2023 12:03:02

LAUSANNE (ANP) - De internationale schaatsunie ISU gaat in navolging van wereldantidopingbureau WADA bij sporttribunaal CAS in beroep in de zaak rond Kamila Valieva. Het Russische antidopingbureau Rusada liet vorige maand weten de jonge kunstschaatsster niet te straffen voor het overtreden van de dopingregels in aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar in Beijing.

WADA wil een schorsing van vier jaar voor Valieva, de ISU geeft aan dat het CAS de duur van de schorsing mag bepalen. De schaatsbond wil net als WADA dat de schorsing moet ingaan vanaf 25 december 2021 en dat al haar resultaten vanaf die datum worden geschrapt. "De ISU is van mening dat alle jonge sporters tegen doping moeten worden beschermd. Een dergelijke bescherming kan niet worden geboden als jonge atleten worden vrijgesteld van sancties", aldus de bond.

Valieva testte in december 2021 positief op de verboden stof trimetazidine tijdens de Russische nationale kampioenschappen, maar het resultaat werd pas op 8 februari vorig jaar bekendgemaakt, een dag nadat ze met het Russische team de landenwedstrijd had gewonnen op de Spelen. Na een spoedzitting door het CAS mocht ze, hangende het onderzoek, in Beijing ook op het individuele toernooi uitkomen. Als 15-jarige had ze volgens het sporttribunaal een beschermde status. Bevangen door zenuwen strandde de favoriete daar op de vierde plaats.

De ISU wil dat het CAS ook bepaalt wat er met de gouden medaille moet gebeuren die het Russische team won op de Spelen van Beijing.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023