Rusada ook in beroep tegen eigen uitspraak in dopingzaak Valieva

24 februari 2023 17:10:44

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Russische antidopingbureau Rusada heeft zich ook gemeld in de beroepszaak bij het sporttribunaal CAS rond kunstrijdster Kamila Valieva. Het Russische antidopingbureau liet vorige maand weten de jonge kunstschaatsster niet te straffen voor het overtreden van de dopingregels in aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar in Beijing. De internationale schaatsunie ISU en wereldantidopingbureau WADA gingen donderdag in beroep tegen die beslissing.

WADA wil een schorsing van vier jaar voor Valieva, de ISU geeft aan dat het CAS de duur van de schorsing mag bepalen. De schaatsbond wil net als WADA dat de schorsing ingaat vanaf 25 december 2021 en dat al haar resultaten vanaf die datum worden geschrapt.

Het sporttribunaal liet weten dat alle drie de partijen zich hebben gemeld in de beroepszaak, maar dat op dit moment het niet mogelijk is een tijdpad te geven voor een uitspraak. Het CAS meldt dat Rusada bij het sporttribunaal ook een bevestiging van de dopingovertreding wil en dat het CAS dan "de gepaste consequentie moet bepalen". Dat zou ook een reprimande kunnen zijn.

Valieva testte in december 2021 positief op de verboden stof trimetazidine tijdens de Russische nationale kampioenschappen, maar het resultaat werd pas op 8 februari vorig jaar bekendgemaakt, een dag nadat ze met het Russische team de landenwedstrijd had gewonnen op de Spelen. Na een spoedzitting door het CAS mocht ze, hangende het onderzoek, in Beijing ook op het individuele toernooi uitkomen. Als 15-jarige had ze volgens het sporttribunaal een beschermde status. Bevangen door zenuwen strandde de favoriete daar op de vierde plaats.

De Russin is in eigen land terug in competitie. Russische schaatsers worden echter geweerd van internationale wedstrijden vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023