Vijf jaar cel voor zoon voormalige atletiekbaas Diack

9 maart 2023 16:38:35

PARIJS (ANP) - Papa Massata Diack, de zoon van voormalig atletiekbaas Lamine Diack, is ook in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Het gerechtshof in Parijs heeft hem schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij omkoping en verduistering van 15 miljoen euro ten nadele van de mondiale atletiekbond.

Diack is bij verstek veroordeeld. Hij vluchtte uit Frankrijk nadat het justitieel onderzoek was begonnen en keerde terug naar zijn vaderland Senegal. Dat Afrikaanse land weigert de 57-jarige Diack uit te leveren. Het hof van beroep in Parijs halveerde wel de boete die hij moet betalen van 1 miljoen euro naar 500.000 euro.

Diack was betrokken bij de duistere zaken van zijn vader Lamine, die van 1999 tot 2015 voorzitter was van de toenmalige IAAF, nu World Athletics. Hij was een van de zes mannen die in 2020 in Frankrijk werden veroordeeld voor het verzwijgen van 23 Russische dopingovertredingen in ruil voor Russische sponsorcontracten. Russische atleten konden als gevolg van het verzwijgen van de dopinggevallen deelnemen aan de Olympische Spelen van Londen in 2012 en de wereldkampioenschappen atletiek van 2013 in Moskou.

De oud-atletiekbaas, inmiddels overleden, werd destijds tot vier jaar celstraf veroordeeld.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023