Dopingschorsing Russische atleet verlengd na ongeoorloofd bezoek

9 mei 2023 12:08:30

MONACO (ANP) - De Russische hoogspringer Andrej Silnov heeft bovenop een dopingschorsing van vier jaar een extra straf van een jaar gekregen. De olympisch kampioen van Beijing 2008 bezocht in augustus 2021, terwijl hij geschorst was, een atletiekwedstrijd in Moskou en reikte daar prijzen uit aan jonge atleten. Foto's daarvan verschenen op de sociale media van de organisatie.

Volgens de AIU, de integriteitsunit van de atletiek, heeft Silnov hiermee de regels overtreden. Hij zou gedurende zijn schorsing geen atletiekevenementen mogen bezoeken.

De 38-jarige Rus was begin 2021 net als drie andere atleten uit zijn land door het internationaal sporttribunaal CAS voor jaren geschorst, omdat ze deel zouden hebben uitgemaakt van een systematisch dopingsysteem in Rusland. Het bijzondere aan de straffen was dat een positieve dopingtest bij alle vier atleten ontbrak. De schorsingen werden opgelegd naar aanleiding van het onderzoeksrapport van de Canadese jurist Richard McLaren, die een geïnstitutionaliseerd dopingsysteem in Rusland blootlegde en onder meer ontdekte dat honderden positieve dopingstests werden weggewerkt.

De dopingschorsing van Silnov loopt op 6 april 2025 af. De hoogspringer mag daarna nog een jaar niet in actie komen. Volgens de AIU heeft Silnov zijn extra straf geaccepteerd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023