Valverde blijft voor twee jaar geschorst (2)

4 november 2010

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP/DPA) - De Zwitserse federale rechtbank heeft donderdag het beroep van wielrenner Alejandro Valverde tegen zijn tweejarige schorsing afgewezen. De Spanjaard is uitgesloten wegens zijn betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal Operacion Puerto, dat in 2006 aan het licht kwam.

Valverde is de afgelopen jaren nooit positief bevonden. Ondanks dat gegeven besliste het internationaal sporttribunaal CAS eerder al in het nadeel van Valverde. Nu ook het beroep door het federale hof in Zwitserland is afgewezen, blijft de Spanjaard geschorst tot begin 2012.

In Italië was Valverde al in mei 2009 voor twee jaar uitgesloten. De Italiaanse autoriteiten gebruikten een tijdens de Ronde van Frankrijk van 2008 genomen bloedmonster van Valverde om dat te vergelijken met een in Spanje bij Operacion Puerto ontdekte bloedzak, waarin sporen van epo werden aangetroffen. De Italianen constateerden op basis van het DNA-materiaal dat het bloed uit zak nummer 18 overeenkwam met dat van de renner. Het CAS hanteerde daarna dezelfde conclusies als de Italianen.

Valverde is de winnaar van de Ronde van Spanje in 2009. Hij won verder onder meer Luik-Bastenaken-Luik (2006 en 2008), drie etappes in de Tour en vijf ritten in de Vuelta. Op 1 januari 2012 mag de Spanjaard weer koersen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010