Contador dieper in de problemen

8 november 2010

CONTADOR

RIJSWIJK (ANP) - Alberto Contador moet vrezen dat de zege in de Ronde van Frankrijk van afgelopen zomer hem wordt ontnomen. Maandag kwam naar buiten dat de internationale wielrenunie UCI naar aanleiding van een positieve dopingtest tijdens de afgelopen Tour een verzoek bij de Spaanse wielerbond heeft neergelegd een strafproces te openen. Die kan tot een schorsing van maximaal twee jaar leiden.

Eind september werd bekend dat bij de 27-jarige Spanjaard bij een controle op de tweede rustdag van de Tour een minieme hoeveelheid clenbuterol was aangetroffen. Contador beweerde dat het verboden middel door het eten van vervuild vlees in zijn lichaam was gekomen. Omdat er sprake was van een geringe hoeveelheid (50 picogram), kondigde de UCI een nader onderzoek aan.

Contador nam de Nederlandse biochemist Douwe de Boer in de arm. De Boer toonde eerder al aan dat clenbuterol door verontreinigd voedsel in het menselijk lichaam terecht kan komen en meent dat bij de aangetroffen hoeveelheid nooit sprake kan zijn van doping. ,,De regels van het wereldantidopingbureau WADA laten geen ruimte voor nuance, terwijl die wel op zijn plaats zou zijn'', reageerde De Boer maandagavond. Hij had zijn bevindingen en adviezen eerder aan de UCI overhandigd, maar de wielerbond is blijkbaar tot een ander oordeel gekomen.

,,De UCI zit klem'', meent De Boer. ,,Doen ze niks, dan krijgen ze het WADA op hun dak. Verzoeken ze om vervolging, dan zal de andere partij in actie komen.'' De Boer had maandagavond nog geen contact gehad met Contador. ,,Dit is ook nieuws voor mij, maar op zich wisten we dat de UCI nu aan zet was. Ik ben benieuwd met wat voor bewijslast ze komen. Die was tot nu toe niet overhandigd omdat er officieel nog geen sprake was van een dopingzaak.''

De kans bestaat dat Contador een dopingstraf krijgt opgelegd. In dat geval is de Luxemburger Andy Schleck de winnaar van de afgelopen Ronde van Frankrijk en wordt Rabo-Rus Denis Mentsjov tweede. De Spaanse bond kan ook besluiten dat de renner vrijuit gaat. In dat geval kan zowel de UCI als het WADA in beroep gaan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010