Schoon vlees bij slager Contador (3)

17 november 2010

CONTADOR

N i e u w bericht, met reactie kamp-Contador, vijfde alinea

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse wielrenner Alberto Contador gaat vermoedelijk een moeilijk dopingproces tegemoet. Het mondiale antidopingbureau WADA bezocht de slager waar het veelbesproken vlees van de Spanjaard is gekocht en vond geen sporen van het verboden spierversterkende middel clenbuterol. Dat meldde de Spaanse krant El Pais woensdag.

De Spaanse wielerbond buigt zich over de positieve dopingtest van Contador in de afgelopen Ronde van Frankrijk. Minieme hoeveelheden van clenbuterol werden aangetroffen in het urinemonster van de tourwinnaar, die beweert dat de verboden stof in vlees heeft gezeten dat hij at. De renner is voorlopig geschorst.

De bevindingen van WADA weerleggen het verweer van Contador. Volgens El Pais onderzochten inspecteurs alle vleesproducten van de bewuste slagerij en troffen ze nergens clenbuterol aan. Het WADA heeft volgens de krant in zijn rapportage ook verwezen naar een studie van de Europese Unie uit 2008. In dat jaar werden 300.000 vleesmonsters op de aanwezigheid van clenbuterol gecontroleerd en was er slechts één stuk vlees vervuild. Clenbuterol bevordert de spiergroei bij vee.

De 27-jarige Contador wacht op het oordeel van de Spaanse wielerbond, die het rapport van WADA ook in bezit heeft. De maximale straf voor doping is twee jaar schorsing.

De advocaten van de renner gingen woensdag in de tegenaanval door te zeggen dat de manier van controleren door de Europese Unie niet betrouwbaar genoeg is waar het gaat om het opsporen van 'behandeld' vlees. Dat de controle van de vleesproducten van de bewuste slagerij niets had opgeleverd, is volgens de raadslieden niet vreemd. ,,Na zorgvuldige bestudering van de door de UCI aangeleverde documenten is het niet mogelijk vast te stellen dat het gebruikte vlees niet vervuild was'', lieten ze in een reactie weten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010