Pechstein terug op de schaatsbaan (2)

14 januari 2011

N i e u w bericht, meer informatie

BERLIJN (ANP/DPA) - Vier dagen na afloop van haar tweejarige schorsing maakt Claudia Pechstein haar rentree op de schaatsbaan. De 38-jarige Duitse vijfvoudig olympisch kampioene rijdt op 12 februari in Erfurt een 3000 meter. Dat meldt ze op haar eigen website.

Pechstein kreeg in 2009 een schorsing van twee jaar opgelegd door de internationale schaatsbond ISU vanwege abnormale bloedwaarden. Ze voerde voortdurend strijd om haar straf ongedaan te laten maken, maar ving telkens bot. Ze miste onder meer de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver.

Pechstein moet in Erfurt proberen een tijd van 4.15 minuten of sneller te schaatsen op de 3000 meter. Dan verdient ze een startbewijs voor de 5000 meter op 18 februari bij de wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Salt Lake City. Op de olympische baan waar ze in 2002 twee gouden medailles veroverde, wil ze zich kwalificeren voor de wereldkampioenschappen afstanden van 10 tot en met 13 maart in Inzell.

,,Bij de WK in eigen land voor thuispubliek aan de start komen is mijn duidelijke doel voor dit seizoen. Dat zal ik stap voor stap moeten bereiken en de eerste stap zou ik graag in Erfurt zetten'', schrijft Pechstein op haar website. Ze spreekt de wens uit dat haar fans haar komen aanmoedigen.

Volgens haar trainer Joachim Franke is de tijd van 4.15 op de 3000 meter ,,haalbaar''. ,,In Salt Lake City zal ze wel onder de zeven minuten moeten schaatsen om zich voor Inzell te plaatsen. Dat wordt zeker een zware opgave'', meent Franke.

Pechstein heeft altijd ontkend dat zij doping heeft gebruikt en probeerde via tal van rechtszaken haar gelijk te krijgen. Ook nu haar schorsing is afgelopen en ze weer mag schaatsen, is de Duitse nog niet klaar met procederen. Haar advocaten bereiden een aanklacht bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg voor.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011