Nieuwe dopingaantijgingen tegen Armstrong (2)

19 januari 2011

UCI WORLD TOUR

N i e u w bericht, meer informatie

ADELAIDE/LOS ANGELES (ANP/AFP) - Een rustig afscheid van de wielersport is Lance Armstrong niet gegund. Terwijl de Amerikaan in Australië in de Tour Down Under zijn allerlaatste profkoers rijdt, kwamen nieuwe aantijgingen over dopegebruik aan zijn adres naar boven.

Het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated onthulde dinsdag dat de zevenvoudig winnaar van de Tour de France zijn teamgenoten bij de ploeg Motorola in de jaren negentig aanzette tot het gebruik van het verboden stimulerende middel epo.

De Nieuw-Zeelander Stephen Swart, ploeggenoot in 1995, beweert in het tijdschrift dat Armstrong de grote aanstichter was die de wielrenners overhaalde om doping te gebruiken. ,,Het waren zijn woorden die ons ertoe brachten het te doen.''

Beschuldigingen over doping door Armstrong zijn niet nieuw. Er loopt in de Verenigde Staten zelfs een federaal onderzoek naar het vermeende dopinggebruik door de Texaan, die in 1998 kanker overwon en daarna jarenlang domineerde in de Ronde van Frankrijk. Onder meer de beweringen van oud-teamgenoot Floyd Landis bij de US Postal-ploeg vormden de aanzet tot dat onderzoek.

Armstrong reageerde in Australië met de van hem bekende stelligheid dat hij nooit doping heeft gebruikt en ook helemaal niets vreest. ,,Ik heb het verhaal gelezen. Er staat niks in. Ik heb er verder ook niets over te zeggen en ik hoef me ook nergens ongerust over te maken'', zei hij woensdag voor aanvang van de tweede etappe in de Tour Down Under.

Twee verslaggevers van Sports Illustrated zijn speciaal vrijgemaakt om het wielerverleden van Armstrong uit te spitten. Ze hebben tientallen mensen ondervraagd en dikke dossiers doorgeploegd. Het magazine maakte de beschuldigingen van Swart bekend op zijn website, maar zal in een groot verhaal in de gedrukte editie op 24 januari met meer details komen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011