Chronologie Alberto Contador

28 januari 2011

CONTADOR

RIJSWIJK (ANP) - Alberto Contador maakte vrijdag bekend er alles aan te zullen doen om te verhinderen dat hij wordt gestraft voor het overtreden van de dopingregels. Bij de Spaanse wielrenner werden bij een controle in de Ronde van Frankrijk van 2010 minieme sporen van clenbuterol aangetroffen. Woensdag liet de Spaanse wielerbond hem de strafeis weten: een jaar schorsing.

Chronologie zaak-Contador:

21 juli: Contador ondergaat op de tweede rustdag van de Ronde van Frankrijk een controle die later positief blijkt te zijn.

25 juli: Contador laat zich voor de derde keer in zijn loopbaan huldigen als winnaar van de Tour.

3 augustus: Bjarne Riis lijft Contador in bij Saxo Bank. Hij tekent een contract voor twee jaar.

30 september: De internationale wielrenunie UCI legt Contador een voorlopige schorsing op. Bij de controle op 21 juli in de Tour zijn minieme sporen van het verboden middel clenbuterol gevonden. De renner zegt dat 'vervuild' vlees de oorzaak is.

1 oktober: De Duitse tv-zender ARD en de Franse sportkrant L'Equipe melden dat bij Contador sporen van weekmakers zijn gevonden. Dat kan duiden op illegale bloedtransfusies. Contador ontkent in alle toonaarden.

19 oktober: Contador ontbreekt bij de presentatie van het routeschema van de Ronde van Frankrijk van 2011. Tourbaas Christian Prudhomme vraagt om snel duidelijkheid rond de renner.

8 november: De UCI verzoekt de Spaanse wielerbond een strafproces te openen tegen Contador, die rustig reageert op het nieuws: ,,Het is de gebruikelijke procedure.''

17 november: Wereldantidopingbureau WADA meldt dat het de slager heeft bezocht waar Contador het zogenoemde vervuilde vlees zegt te hebben gekocht. Er worden geen sporen van clenbuterol gevonden.

18 januari: De Duitse tafeltennisser Dimitri Ovtsjarov wordt opnieuw vrijgesproken van het gebruik van clenbuterol. Dat kan jurisprudentie opleveren in het voordeel van Contador.

26 januari: Contador bevestigt via een woordvoerder mediaberichten die spreken van een strafeis van een jaar. De renner heeft tien dagen om in beroep te gaan en kondigt een persconferentie aan.

27 januari: De UCI houdt zich op de vlakte over de strafeis die de Spaanse bond RFEC heeft uitgesproken. De internationale wielerbond zal zich pas uitspreken als een definitieve straf is uitgesproken.

28 januari: Contador meldt tijdens een persconferentie in beroep te gaan 'waar dat ook nodig is' tegen de schorsing van een jaar. ,,Ik heb nooit prestatiebevorderende middelen gebruikt'', aldus de renner.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011