Rogge: illegaal gokken groot gevaar (2)

27 januari 2011

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet na doping in illegaal gokken op sportwedstrijden de nieuwe grote bedreiging van de sport. Vooral de groei van internet heeft deze mogelijke vorm van corruptie aangewakkerd. De Belg zei dat bij de opening van een symposium van de internationale sportpers associatie AIPS in Lausanne.

,,Vele jaren hebben we strijd gevoerd tegen het gebruik van prestatiebevorderende middelen. We kunnen trots zijn op wat we hebben bereikt. Maar terwijl het gevecht tegen doping doorgaat, moeten we nu een ander gevaar aanpakken dat de geloofwaardigheid van de sport bedreigt: illegale weddenschappen", aldus de IOC-voorzitter.

Rogge erkent dat illegaal gokken een kwaad van alle tijden is, maar wijst er tegelijk op dat door internet de problematiek een enorme vlucht heeft genomen. ,,De mogelijkheden om aan corruptie te doen, zijn groter dan ooit. De kanker groeit'', aldus de Belgische preses.

De Olympische Spelen zijn er nog niet mee geconfronteerd, weet Rogge. ,,Maar we zijn niet naïef; we weten dat de dag komt. Daarom moeten we waakzaam zijn zodat de impact zo klein mogelijk blijft.''

Het IOC moedigt alle sportbonden aan regels te stellen die het illegale gokken verbieden. Zelf heeft het comité al een controlesysteem (ISM) opgezet dat nauw samenwerkt met driehonderd legale wedkantoren. Zodra zich ongewoon gokgedrag voordoet, komt het IOC in actie.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011