‘Steroïdpaspoort’ volgende stap dopingjagers (2)

25 februari 2011

N i e u w bericht, meer informatie

GENT (ANP) - Vanaf 1 januari 2012 hebben dopingjagers een nieuw middel om frauderende sporters aan te pakken. Volgens Peter van Eenoo, directeur van het DoCoLab, wordt op die datum zo goed als zeker door wereldantidopingbureau WADA een maatregel ingevoerd die het mogelijk maakt sporters op basis van opmerkelijke schommelingen in afbraakproducten van steroïden te straffen. Dat verklaarde de Belg vrijdag in Gent.

Zijn laboratorium, een van de 35 wereldwijd door WADA geaccrediteerde dopingopsporingscentra, heeft sinds twee maanden de detectieapparatuur al in huis. ,,Er komt een steroïdpaspoort, zoals we al het bloedpaspoort kennen’’, verklaarde Van Eenoo. Op basis van afwijkende bloedwaarden is het inmiddels mogelijk sporters te bestraffen.

In het allesomvattende biologische paspoort, waarvan het steroïdpaspoort deel zal uitmaken, worden nu al behalve bloedwaarden ook resultaten van urinetests opgeslagen. Op basis van schommelingen binnen de toegestane grenzen konden tot nu toe echter geen straffen worden geëist. Volgens Van Eenoo is het een volgende stap in de dopingbestrijding. ,,Maar er volgen er nog vele. Ik sluit zelfs niet uit dat we in de toekomst met een genetisch paspoort te maken krijgen.’’

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011