Howman wil dat WADA 'zusje' krijgt (2)

24 februari 2011

N i e u w bericht, meer informatie

BOEDAPEST (ANP) - David Howman, de algemeen directeur van het mondiale antidopingbureau, heeft gepleit voor de oprichting van een zusterorganisatie van het WADA, die de onkreukbaarheid van de sport moet bewaken en de strijd moet aangaan met criminele invloeden. ,,Het is tijd voor een wereldwijd integriteitsbureau'', zei Howman donderdag tijdens het Sportforum 2011 van de EU in Boedapest.

,,We weten allemaal dat de onderwereld in toenemende mate actief is met allerlei praktijken die de toekomst van de sport ernstig in gevaar brengen. Bonden, regeringen en de bonafide wedindustrie moeten de handen ineenslaan om de sport te redden'', hield de Nieuw-Zeelander zijn gehoor voor. Samenwerking is geboden omdat sportorganisaties ,,de ervaring noch de middelen of de wettelijke mogelijkheden hebben de problemen alleen op te lossen''.

Howman wees erop dat het veelal gaat om dezelfde personen van wie ook het WADA last heeft. ,,De lieden die in anabole steroïden handelen en sporters aanzetten tot doping en bedrog, houden zich ook op in het illegale gokcircuit. Dan heb je het over witwassen van geld, corruptie en omkoping. Om dat de kop in te drukken moet er een integriteitsbureau komen met een commissie van toezicht waarin, net als bij het WADA, vertegenwoordigers van sport- én overheidsinstanties zitten.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011