Contador grijpt macht op de Etna

15 mei 2011

RONDE VAN ITALIE

ETNA (ANP) - Alberto Contador heeft zondag de macht gegrepen in de Ronde van Italië. Loste 'El Pistolero' zaterdag in de overwegend vlakke rit naar Tropea al een waarschuwingsschot, een dag later wist de concurrentie definitief wie de te kloppen man is in het resterende deel van de Giro.

Contador nam zondag de leiderstrui over van Pieter Weening, de Rabo-renner die het roze kleinood vier dagen mocht dragen. De Fries moest op de flanken van de Etna meer dan zes minuten toegeven op de kopman van Saxo Bank. ,,In één keer was ik leeg'', vertelde Weening.

Contador, zaterdag tweede achter de Italiaan Oscar Gatto, wilde per se winnen op de afgelopen week nog actieve vulkaan. De Spanjaard is in afwachting van een beroepszaak bij het CAS die hem mogelijk deelname aan de Ronde van Frankrijk kan kosten. De internationale wielrenunie UCI en het weereldantidopingbureau WADA gingen in beroep nadat de Spaanse wielerbond Contador vrijsprak hoewel hij in de Tour van 2010 was betrapt op het gebruik van clenbuterol.

,,Ik draag deze overwinning op aan mijn fans. Zij zijn het die mij de kracht hebben gegeven door te gaan. Net als mijn familie, die mij gesteund heeft in moeilijke tijden, mijn ploeg en mijn sponsors'', doelde Contador zondag na zijn ritzege op de onzekere tijden sinds in september bekend werd dat hij een positieve plas had ingeverd.

Contador viel zondag aan met de Venezolaan José Rujano in zijn wiel. Van de vroege vluchters werd de Belg Jan Bakelants als laatste voorbij gesneld door het duo waarna Contador kort voor de streep ook Rujano, tweede op drie seconden, achterliet. De Italiaan Stefano Garzelli eindigde op 50 seconden als derde. Zijn landgenoot Vincenzo Nibali, een van de favorieten voor de eindzege, werd vierde. De Rus Denis Mentsjov (23e) verloor meer dan twee minuten.

De drievoudig tourwinnaar, in 2008 ook de beste in de Giro, had zaterdag een hellinkje in de slotfase benut om achter Gatto wat (bonificatie)-seconden te pakken op zijn concurrenten. ,,Toen ik omkeek, zag ik een renner van Saxo Bank. Ik dacht: dat kan Contador toch niet zijn?'', vertelde Gatto. ,,Ik ben blij dat ik heb gewonnen. Maar als ik zie wat Contador vandaag kon, dan denk ik dat hij in de bergen erg sterk is.''

Beste Nederlander was zondag Steven Kruijswijk: 29e op 2.21. Hij moest de witte trui als leider van het jongerenklassement overdragen aan de Tsjech Roman Kreuziger.

In het algemeen klassement heeft Contador 59 seconden voorsprong op de Wit-Rus Kanstantsin Sivtsov. De Fransman Christophe Le Mevel is voorlopig de nummer drie in de Giro die maandag de eerste rustdag kent.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011