UCI: sorry voor uitgelekte verdachtenlijst

17 mei 2011

PARIJS (ANP) - Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie (UCI) heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor het uitlekken van een vertrouwelijke lijst met mogelijke verdachten van doping. Dat deed hij dinsdag in een open brief aan alle coureurs. Maar de Ier benadrukte dat de lijst een effectief middel kan zijn in de strijd tegen het gebruik van verboden middelen in het peloton.

De geheime lijst, afkomstig van de UCI, werd vrijdag gepubliceerd in de Franse krant L'Equipe. ,,Het is onacceptabel dat deze informatie door onbekenden naar buiten is gebracht'', erkende McQuaid. De UCI en het mondiale antidopingbureau WADA hebben een grondig onderzoek aangekondigd naar het 'lek' in deze zaak.

Op basis van onder meer schommelingen in de bloedwaarden had de UCI voor intern gebruik een lijst opgesteld waarin renners in een schaal van nul (totaal niet verdacht) tot tien (zeer verdacht) waren geklasseerd. De publicatie leidde tot woedende reacties, met name bij de renners. ,,Ik was zelf ook heel boos. Dit had nooit mogen gebeuren. De daders zullen snel bekend zijn. Tegen hen zullen we juridische actie ondernemen'', betoogde McQuaid.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011