Contador zet Giro naar zijn hand

20 mei 2011

RONDE VAN ITALIE

GROSSGLOCKNER (ANP) - Alberto Contador is op weg naar de eindzege in de Ronde van Italië. De Spaanse wielrenner nam vrijdag in de zware bergrit met aankomst op de Grossglockner verder afstand van zijn concurrenten. De drager van de roze leiderstrui liet de dagzege aan José Rujano uit Venezuela, maar trok glunderend zijn vijfde leiderstrui over het hoofd. Daarnaast nam hij ook de leiderstruien van het punten- en bergklassement in ontvangst.

Contador lijkt ruim een week voor het einde al zeker van de eindzege in de Giro. Het gat met nummer twee Vincenzo Nibali liep vrijdag op naar boven de drie minuten (3.09). Met twee aankomsten bergop in het weekeinde lijkt niemand in staat de klimmer van Saxo Bank in toom te kunnen houden. Vrijdag op weg naar de finish op de flanken van de Grossglockner kon alleen Rujano een demarrage van de Spanjaard beantwoorden. Het was Contador duidelijk om tijdwinst te doen; zijn kleine metgezel hoefde in het zicht van de finish niet zwaar op de trappers te duwen om de dagzege binnen te halen.

In al het klimgeweld kon Steven Kruijswijk van de Raboploeg aardig mee. De Nederlander verloor na wat versnellingen wel het contact met een groep favorieten, maar in de Oostenrijkse nevel finishte hij uiteindelijk als dertiende op een kleine twee minuten van Rujano. Pieter Weening, eerder al goed voor een ritzege en enkele dagen de leiderstrui, liet zich vrijdag ook weer nadrukkelijk zien. De Fries uit de Raboploeg zat, met Johnny Hoogerland van Vacansoleil-DCM, mee in een ontsnapping van zestien renners. Uiteindelijk pakten de favorieten alle vluchters terug.

Contador was daarna op zijn best. Eerder op de dag had het internationaal sporttribunaal CAS bekendgemaakt dat de hoorzittingen over zijn dopingzaak uit de Tour de France van 2010 begin juni plaatsvinden. Het CAS behandelt dan de zaken die de internationale wielrenunie UCI en het wereldantidopingbureau WADA hebben aangespannen tegen de beslissing van de Spaanse wielerbond Contador vrij te spreken ondanks gebruik van het verboden middel clenbuterol. De hoorzittingen duren van 6 tot en met 8 juni.

Vrijdag bewees Contador dat alle dopingperikelen geen invloed hebben op zijn prestaties. ,,Het was zwaar'', keek de Spanjaard terug op de bergrit. ,,Gelukkig waren mijn benen goed. Ik ben blij met het gat met de concurrentie dat ik heb geslagen, maar er komen nog diverse zware ritten'', waarschuwde hij. Het vele klimwerk deed topsprinters als de Italiaan Alessandro Petacchi en Brit Mark Cavendish besluiten de Giro te verlaten.

Zaterdag staat de zware Monte Zoncolan op het programma. De afdaling van Monte Crostis baart de renners echter meer zorgen. Die is steil en onverhard. De organisatoren hebben vangnetten en kussens aangebracht. ,,Wat je hoort en ziet, is gekkenwerk. Als het aan de ploegen ligt, rijden we hem niet. Er wordt nog overlegd'', zei ploegleider Nico Verhoeven op de Rabosite.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011